Kazeínové proteíny a všetko, čo o nich potrebujete vedieť


 

Kazeínové proteíny sú jedným z najobľúbenejších typov bielkovín, ktoré sa používajú v doplnkoch stravy. Tieto proteíny, ktoré sú zvyčajne získavané zo živočíšnych zdrojov, majú mnoho zdravotných výhod a sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú doplnok k výživovej rutine. V tomto príspevku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o kazeínových proteínoch.

 

Čo sú kazeínové proteíny?

Kazeín je bielkovina, ktorá sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch a tvorí asi 80% celkového obsahu bielkovín v mlieku. Je to dlhý ťažko stráviteľný reťazec aminokyselín, ktorý sa pomaly uvoľňuje do krvi, čím poskytuje telu trvácnejší zdroj aminokyselín ako iné bielkoviny, napríklad srvátkový proteín. Kazeínové proteíny sa vyskytujú vo forme kazeínu (kazeínové proteíny v mlieku) alebo v doplnkoch a proteínových práškoch pre športovcov.


Výhody kazeínových proteínov

 

  1. Dlhodobé uvoľňovanie a prísun aminokyselín: Kazeínový proteín dodáva telu aminokyseliny počas niekoľkých hodín, čo znamená pomalší a stabilnejší prísun proteínových stavebných blokov do svalov v porovnaní so srvátkovým proteínom. To môže byť výhodné pre stavbu a udržiavanie svalovej hmoty.
  1. Zvyšuje hladinu glutamínu a arginínu: Kazeínový proteín obsahuje zvýšený obsah glutamínu a arginínu, dôležité aminokyseliny, ktoré majú podporiť nenarúšaný rast a opravu tkanív.
  1. Dlhodobý pocit sýtosti: Kazeínové proteíny sa v tele rozkladajú pomalšie ako srvátkové proteíny, takže dodávajú dlhodobý pocit sýtosti a znižujú chuť na sladkosti a potraviny s vysokým obsahom sacharidov. To môže byť prospešné pre tých, ktorí sa snažia stratiť váhu alebo udržiavať svoje stravovacie návyky.
  1. Prispieva k rastu svalovej hmoty: Kazeínové proteíny môžu byť najužitočnejšie pre športovcov alebo rekreačných nadšencov. Keďže pomáha vytvárať svalovú hmotu, môže taktiež zlepšiť ich športový výkon.
  1. Hlavný zdroj bielkovín: Kazeínové proteíny sú jedným z najlepších zdrojov bielkovín v strave. Bielkoviny sú kľúčové pre udržanie svalovej hmoty, zlepšenie výkonu a posilnenie obrany organizmu.

 

Ako používať kazeínové proteíny

Kazeínové proteíny sú ideálne na užívanie pred spaním alebo po tréningu. Akúkoľvek dávku zvyčajne rozpustite vo vode alebo mlieku a vypijete. Dávkovanie sa líši v závislosti na potrebe každého jednotlivca a jeho cieľoch.

 

Kazeínové proteíny môžu byť skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú dlhodobú a stabilnú zdroj bielkovín. Vďaka výhodám ako je pomalšie uvoľňovanie aminokyselín, dlhodobý pocit sýtosti a rast svalovej hmoty sú ideálnymi doplnkami pre športovcov či rekreačných nadšencov. No, ako vždy platí aj tu, príliš vysoké dávky môžu byť pre organizmus nebezpečné. Ak máte pochybnosti pri užívaní takýchto doplnkov, odporúčame konzultovať s odborníkom.